Κεφαλονιά ή Κεφαλληνία
Κεφαλονιά
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συντεταγμένες: 38°13'60?N 20°34'00?E? / ?38.2333, 20.5667
Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο και το πιο ορεινό νησί των Επτανήσων. Βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου, βόρεια της Ζακύνθου και νότια της Λευκάδας. Θεωρείται, σύμφωνα με πρόσφατα ιστορικά στοιχεία, να είναι αυτή η Ιθάκη του Ομήρου με την οποία έχουν ασχοληθεί τόσοι πολλοί μελετητές.Το νησί έχει έκταση περίπου 688 τ.χλμ. και σε αυτό κατοικούν περίπου 27.651 κάτοικοι. Μεγάλο μέρος της έκτασης του καταλαμβάνει το όρος Αίνος με σημαντικότερες κορυφές το Γιούπαρι (1.121μ.), την Αγία Δυνατή (1.131μ.), την Ευμορφία (1.043μ.) και την Κόκκινη Ράχη (1.078μ.) Οι σημαντικότερες πεδιάδες είναι αυτές της Κραναίας και της χερσονήσου Παλικής.
Οι ακτές της Κεφαλονιάς σχηματίζουν πολλούς κόλπους και πολλά ακρωτήρια. Σπουδαιότεροι κόλποι είναι της Σάμης, του Μύρτου, του Αργοστολίου, του Λουρδά και του Λιβαδιού. Κυριότερα ακρωτήρια είναι (αρχίζοντας από το νότο και προχωρώντας με ανατολική κατεύθυνση) η Μούντα, η Κάπρος, το Σαρακήνικο, ο Μύτικας, το Κεντρί, το βορεινό Δαφνούδι, στα βορειοδυτικά ο Αθέρας, στα δυτικά τα Ορθολίθια, η Σκίζα και ο Γερόγομπος και νοτιότερα το Ακρωτήρι και η Αγία Πελαγία, ο Λιάκας, ο Καστανάς κ.ά. Οι ακτές είναι γενικά βραχώδεις και απότομες προς το Ιόνιο, ενώ έχουν ηπιότερους σχηματισμούς προς την ανατολική πλευρά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σπήλαια του νησιού, όπως τα βαραθρώδη Μελισσάνη, Αγκαλάκι, Αγίων Θεόδωρων, Ζερβάτη, η Σπηλιά Δρογκαράτη, το σπήλαιο Σάκκου κ.ά. Η παραλία Μύρτος στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού έχει ψηφιστεί 11 φορές ως η καλύτερη ελληνική θάλασσα σύμφωνα με την ετήσια ψηφοφορία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., ενάντι 2 του Πόρτο Κατσίκι (Λευκάδα) και 1 της Φαλάσαρνας (Κρήτη). Επαννειλημμένα έχει χαρακτηριστεί ως η ωραιότερη παραλία της Μεσογείου και έχει μπει στη λίστα των ωραιότερων παραλιών του πλανήτη. Στην δυτική πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα στην παλική μπορεί κανείς να επισκεφτεί την εξίσου όμορφη παραλία των Πετανών.
Αρκετές σεισμικές δονήσεις πλήτουν την περιοχή κάθε χρόνο. Το 1953, ένας τρομερός σεισμός σχεδόν κατέστρεψε το νησί, αφήνοντας "όρθιο" μόνο το Φισκάρδο το οποίο βρίσκεται στα βόρεια του νησιού.
Το επώνυμο των περισσότερων κατοίκων της Κεφαλονιάς έχει την κατάληξη "-άτος".
Ένας μεγάλος αριθμός τουριστών επισκέπτεται το νησί κάθε χρόνο τους οποίους η Κεφαλλονιά είναι έτοιμη να φιλοξενήσει. Οι επισκέπτες αυξήθηκαν από την στιγμή που το βιβλίο "Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι" έγινε ταινία (2001), η οποία γυρίστηκε στο νησί.
Σχεδόν κάθε χωριό της Κεφαλονιάς έχει την κατάληξη "-άτα", όπως τα Λουρδάτα, Φαβάτα, Δελαπορτάτα κ.λ.π. Εικάζεται ότι ο αριθμός των χωριών-οικισμών της Κεφαλονιάς είναι 364 όσες και οι μέρες του χρόνου. (Αρκετά από αυτά δεν κατοικούνται πλέον...)
Στο νησί υπάρχουν δύο μεγάλα μοναστήρια. Το ένα είναι το "Αγία Παναγία", το οποίο βρίσκεται στο Μαρκόπουλο στα νότιοανατολικά, και το άλλο βρίσκεται στο δρόμο μεταξύ Αργοστολίου και Μιχάτων.
Την καταπληκτική θέα του Ιονίου πελάγους μπορεί κανείς να θαυμάσει από τα δυτικά, στην Σκάλα, μέχρι τα βόρεια στο Φισκάρδο.
Από το νησί και συγκεκριμένα από το χωριό της Κοντογεννάδας (Κοντογεννάδα) στην Παλική κατάγεται και ο γνωστός από τις ανασκαφές στην σαντορίνη αρχαιολόγος Σπύρος Μαρινάτος.
Το νησί πήρε το όνομά του από τον μυθικό Κέφαλλο, ο οποίος έφτασε στο νησί ως πρόσφυγας από την Αθήνα.
Οι πόλεις και τα χωριά είναι χτισμένα πάνω σε ψηλούς λόφους, με σκοπό να αποφύγουν τις επιδρομές πειρατών που ταξίδευαν στο Ιόνιο γύρω στα 1820. Το 1864, το νησί ξαναέγινε ελληνικό και προσαρτήθηκε στο ελληνικό κράτος όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.
Κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκόσμιου Πόλεμου το νησί κατέλαβαν για μικρό χρονικό διάστημα οι Γαλλικές Ναυτικές Δυνάμεις. Συγκεκριμμένα στις 16 Απριλίου 1916 κατέπλευσαν στο Αργοστόλι οι Πρώτη και Δεύτερη Γαλλική Ναυτική Μοίρα εκτελώντας τις αποφάσεις του Γαλλικού Επιτελείου για αποκλεισμό των Ελληνικών λιμένων. Στις 11 Απριλίου 1917 οι Γαλλικές δυνάμεις απολύουν την Ελληνική Διοίκηση του Αργοστολίου (περιλαμβανομένου και του τότε Νομάρχη, Θεόδωρου Γκόφα). Αρχές Απριλίου συγκεντρώνεται επίσης στο Αργοστόλι η Γαλλική Δεύτερη Ελαφρά Μοίρα υπό τον C.A. Charlier με σκοπό να ελέγξει αργότερα τον Ισθμό της Κορίνθου. Στις 21 Απριλίου 1917 σταματά ο αποκλεισμός του νησιού από τους Γάλλους.
Στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, το νησί κατέλαβαν οι δυνάμεις του ¶ξονα. Μέχρι το 1943 η κατοχική δύναμη ήταν κυρίως Ιταλική, αλλά στην περιοχή υπήρχαν επίσης Ναζιστικές δυνάμεις που αριθμούσαν 12.000 άντρες. Σύγχυση επικράτησε όταν οι Ιταλοί στρατιώτες εξέφρασαν την επιθυμία τους να φύγουν από το νησί και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Οι Γερμανοί δεν το επέτρεψαν φοβούμενοι ότι οι Ιταλικές δυνάμεις θα στρέφονταν εναντίον τους. Οι Ιταλοί δεν ήταν σίγουροι αν έπρεπε να παραδόσουν τα όπλα τους στους Γερμανούς. Τελικά οι Ιταλικές και Γερμανικές δυνάμεις οδηγήθηκαν σε μία μεγάλη μάχη η οποία κατέληξε στο Αργοστόλι. Οι Ιταλοί είχαν την πόλη υπό την κατοχή τους για 6 ώρες, αλλά τελικά κατέληξε στους Γερμανούς, οι οποίοι και κατέλαβαν ολόκληρο το νησί Οι 6.000 από τους 9.000 επιζήσαντες Ιταλούς στρατιώτες εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς. Η ειρήνη επικράτησε στο νησί το 1949.
Σχεδόν κάθε σπίτι της Κεφαλονιάς καταστράφηκε από τον σεισμό του 1953, όπου και αρκετοί κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί.
Η Κεφαλλονιά έγινε περισσότερο γνωστή τη δεκαετία του '90 χάρη στο βιβλίο του Λουί Ντε Μπερνιέ, "το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι". Το βιβλίο αναφέρεται σε μια ερωτική ιστορία η οποία έλαβε χώρο κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και είναι βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα. Το βιβλίο έγινε και ταινία το 2001.
Οι υψηλές κορυφογραμμές που διατρέχουν το νησί σε συνεχείς εκτάσεις, αποτελούν το ιδανικό έδαφος για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια η Κεφαλονιά έχει γνωρίσει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές για τη δημιουργία αιολικών πάρκων. Αυτή τη στιγμή ήδη λειτουργεί αιολικό πάρκο στη θέση «Μανολάτη-Ξερολίμπα» του Δήμου Αργοστολίου, το οποίο τροφοδοτεί το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης με 13,6MW ηλεκτρικής ισχύος (η Κεφαλονιά ανήκει στα διασυνδεδεμένα νησιά του εθνικού δικτύου). Το μέλλον προδιαγράφεται δυναμικό στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κεφαλονιά: ο μελλοντικός σχεδιασμός ΑΠΕ Νομού Κεφαλληνίας περιλαμβάνει ήδη δυο αιολικά πάρκα σε φάση κατασκευής, και ακόμη 5 σε διαδικασία αδειοδότησης.
Πόλεις της Κεφαλληνίας
- Αργοστόλι: 13.000 κατ.
- Ληξούρι : 9.000 κατ.
- Σάμη : 800 κατ.
- Φισκάρδο : 1.000 κατ.
- Πόρος : 1.200 κατ.
- Σκάλα : 2.000 κατ.
- Άσσος : 50 με 100 κατ.
Προσωπικότητες
- Ιωάννης Φωκάς
- Σπύρος Μαρινάτος
- Νικόλαος Πλάτων
- Νίκος Καββαδίας
- Ιωάννης Μεταξάς
- Ηλίας Μηνιάτης
- Μαρίνος Χαρμπούρης
- Μαρίνος Αντύπας
- Γεράσιμος Μαρκοράς
- Ανδρέας Μιχαλιτσιάνος
- Ανδρέας Λασκαράτος
- Μικέλης Άβλιχος
- NAIKOS εικονική ζωγραφική