ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - VILLA SOFIA STUDIOS ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ

 

H Σκάλα Κεφαλονιάς είναι ένα γραφικό χωριό που βρίσκεται στο δήμο Ελειού - Πρόννων.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Σκάλα Κεφαλονιάς γίνεται ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών.

Υπάρχουν πολλές ανέσεις και μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα από καταστήματα δώρων, μπαράκια εστιατόρια και ταβέρνες και όλα όσα χρειάζεστε για να περάσετε ευχάριστες και αξέχαστες διακοπές.

Τα περισσότερα από τα καταστήματα είναι τοποθετημένα στην κύρια κεντρική οδό ή γύρω από αυτήν, παρέχοντας έτσι ασφάλεια στα μικρά παιδιά και εύκολη πρόσβαση στα άτομα με ειδικές ανάγκες,  καθιστώντας την καλύτερη δυνατή επιλογή, ειδικά μια καυτή ημέρα!

Η παραλία "μπλε σημαιών" της Σκάλας εκτείνεται σε μια έκταση τριών χιλιομέτρων με  άμμο και βότσαλα. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η παραλία έχει μία πολύ απότομη είσοδο στη θάλασσα και κάποιος ηλικιωμένος ή ασθενικός θα αγωνιστεί για να μπορέσει να βγει από αυτήν.

Η παραλία είναι άριστη με πολύ άμμο, έχοντας άφθονες απλώστρες ομπρέλες,  παράλληλα παρέχει την δυνατότητα για υδάτινα sport  και καταδύσεις.

Η κοινότητα της Σκάλα Κεφαλονιάς αποτελείται από τα χωριά Σκάλα, Ρατζακλί, Αλιματάς , Κουτροκόϋ, Φανιές  και Σπαθί ,  ενώ η Σκάλα είναι το μεγαλύτερο θέρετρο και βρίσκεται τοποθετημένο στο νότο του νησιού.

Το χωριό χτίστηκε το 1956 και αντικατέστησε το παλαιό χωριό που ισοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια ενός καταστρεπτικού σεισμού τον Αύγουστο του 1953, που σκότωσε 36 ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες από τους χωρικούς.

Το αρχικό χωριό υπήρχε στο λόφο, όπως και πολλά άλλα χωριά του νησιού, και αυτό  προκειμένου να αποφευχθεί η εισβολή από τους επιδρομείς και τους πειρατές κατά τη διάρκεια των προηγούμενων αιώνων.

Το όνομα "Σκάλα" προέρχεται από την ελληνική λέξη για τα σκαλοπάτια. Δόθηκε αυτό το όνομα επειδή όταν ήταν στην αρχική θέση του, τα σπίτια φάνηκαν να ανέρχονται σχεδόν σαν να ήταν ένα σύνολο σκαλοπατιών.

Στην άκρη του παρόντος χωριού είναι τα υπολείμματα μιας ρωμαϊκής βίλας του 3ου αιώνα με μερικά εντυπωσιακά καλά συντηρημένα μωσαϊκά. Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν την περιοχή για να δουν δωρεάν το δάπεδο μωσαϊκών σε τρία δωμάτια, τα οποία ανασκάφθηκαν το 1957.

Τρία χιλιόμετρα κατά μήκος του δρόμου παραλιών προς τον Πόρο είναι η περιοχή ενός ναού του 7ου αιώνα που αφιερώνεται στο Θεό Απόλλωνα. Εδώ μπορούν να δουν οι επισκέπτες τις πέτρες ιδρύματος και τα μέρη τριών δωρικών στηλών. 

Η Σκάλα Κεφαλονιάς ήταν μια κοινότητα που ασχολιόταν με τις καλλιέργειες μέχρι την αρχή του τουρισμού γύρω στο 1980. Ωστόσο, ορισμένες οικογένειες διατηρούν ακόμη κάποια αγροτεμάχια , όπου καλλιεργούν λαχανικά ,  υπάρχουν αμπελώνες   για την παραγωγή οίνου και σταφυλιών, καθώς και ελαιώνες που παρέχουν το ελιξίριο της ζωής , το ελαιόλαδο. Επίσης, δέντρα πορτοκαλιών , λεμονιών , ξύλων καρυδιάς , αμυγδάλων και σύκων έχουν φυτευτεί σε όλη την περιοχή.

Οι μελοπαραγωγοί έχουν διασκορπισμένες χρωματισμένες κυψέλες στις βουνοπλαγιές και παράγουν το εύγευστο αρωματικό θυμάρι μέλι Κεφαλονιά.

Τα λεωφορεία συνδέουν τη Σκάλα  με την πρωτεύουσα του νησιού Αργοστόλι δύο φορές το πρωί κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, που μειώνεται σε μια ενιαία υπηρεσία κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μόνο ένα λεωφορείο επιστρέφει στη Σκάλα το απόγευμα. Υπάρχει επίσης ένα λεωφορείο που συνδέει τη Σκάλα με τον Πόρο.

Από ιστορικό ενδιαφέρον υπάρχουν καλά-συντηρημένα ρωμαϊκά μωσαϊκά στις θέσεις σημαδιών "ρωμαϊκών βιλών" για τις οποίες μπορεί να βρεθεί σε όλη τη Σκάλα.

Υπάρχουν πολλές εξορμήσεις - εκδρομές σε νησάκια γύρω από τη Σκάλα, όμως η πιο δημοφιλής είναι η μετάβαση στην Ιθάκη.

 Η νυχτερινή ζωή στη Σκάλα δεν είναι ιδιαίτερη, καθώς αυτό το νησί είναι πρώτιστα για τις οικογένειες και τα ζευγάρια που επιθυμούν ήρεμες και ειδυλλιακές διακοπές.

 

Χρήσιμα τηλέφωνα : :

Ενοικιάσεις αυτοκινήτων : "Greekstones" Παράρτημα Σκάλας τηλ: +302671083011 κινητό : +306942981891
Αστυνομικό τμήμα στον Πόρο + 302674072210
Αστυνομικό τμήμα τουριστών σε Αργοστόλι + 302671022815
Νοσοκομείο σε Αργοστόλι + 302671023230, + 3026741024641-6
Ιατρικός σταθμός στην Σκάλα + 302671083222
Ταξί στην Σκάλα + 302671083111